PREZRAČEVALNI SISTEMI

Prezračevalni sistemi z rekuperacijo za domove in poslovne objekte. V osnovi prezračevalne sisteme ločimo na centralni prezračevalni sistem in lokalni prezračevalni sistem.

Lokalno prezračevanje

Lokalno prezračevanje opravlja enako nalogo kot centralno prezračevanje in to je kar se da čim bolj prezračevati objekt. Osnovna razlika je, da se tukaj prostori prezračujejo s posameznimi lokalnimi enotami. Poznamo tako imenovane cevne lokalne prezračevalne sisteme, ki delujejo intervalno enosmerno v parih in nadometne lokalne dvosmerne prezračevalne sisteme.

lokalni-rekuperator-Mitsubishi-electric

Centralno prezračevanje

Prezračevalni sistemi za centralno prezračevanje z rekuperacijo se izvedejo za prezračevanje stanovanjskih in poslovnih objektov. Prezračevalni sistemi v centralni izvedbi se izvedejo predvsem v novogradnjah in pri temeljitih adaptacijah obstoječih objektov. Zahtevajo namreč kar velik gradbeni poseg, kadar gre za dokončan in naseljen objekt. Je pa vsekakor izvedljiv.

Montaža prezračevalnega sistema

Montaža prezračevalnega sistema se izvaja z usposobljenim osebjem. vgradi se ga lahko v vsak objekt. Z uporabo profesionalnega orodja se le ta izvede strokovno in z kar se da minimalnim posegom v stavbo. Centralno prezračevanje je precej bolj kompleksno za vgradnjo, kot lokalno prezračevanje.

Prezračevalni sistemi na splošno

Prezračevalni sistemi z rekuperacijo služijo za prezračevanje objektov z skoraj ničelnimi izgubami toplote. V današnjih časih je na trgu že veliko kvalitetnih in cenovno dostopnih naprav proizvajalcev, kot so:

Mitsubishi Electric

Helios Ventilatoren

PAUL Wärmerückgewinnung

ZEHNDER Group Nederland

Prezračevalni sistemi z rekuperacijo se pri nas uveljavljajo v zadnjih desetih letih, čeprav jih razviti svet pozna že precej dolgo. Zanj se odločimo, ko se zavemo, da je svež in zdrav zrak izrednega pomena za naše zdravje in dobro počutje.
Če govorimo o centralnem prezračevalnem sistemu je njegov glavni del centralna prezračevalna enota v kateri se odvija rekuperacija. Izveden je kot celoviti prezračevalni sistem. V centralni rekuperator vodi od zunaj cev za dovodni in odhodni zrak. Iz centralne enote je nato preko dušilcev zvoka in razdelilnih komor razpeljan razvod antibakterijskih in antistatičnih cevi za prezračevanje, v vse prezračevane prostore. Namreč zelo pomembno za dolgo in brezskrbno je, da so te cevi kvalitetne in namenske za distribucijo zraka, saj se v teh ceveh ne zadržuje umazanija. Praviloma prezračevalne cevi napeljemo v vse prostore, ki jih uporabljamo, izjema so le garaže in slabo zatesnjeni skladiščni prostori. Bistvenih razlik pri izdelavi prezračevanja med zasebnim in poslovnim objektom ni.
Pomemben element prezračevalnega sistema so tudi zračni filtri, ki nam zrak prečistijo v več stopnjah, odvisno za kakšne se odločimo. Z filtriranjem zraka v notranjost objekta prečrpamo še čistejši zrak, kot je zunaj, predvsem se znebimo škodljivih PM delcev in cvetnega in drugega prahu. Za domačo in poslovno rabo prezračevanja se najpogosteje uporabljajo filtri gostote od G4 do F8. G4 filter je nameščen na vstopu in prečisti večje delce, to je večje od PM50 in hkrati ščiti toplotni izmenjevalec pred poškodbami. Vse pogostejša je uporaba F7 in F8 filtrov. Filter F7 namreč zadrži delce večje od PM5, filter F8 pa delce večje od PM1.

certifikat omisli.si

KONTAKTNI OBRAZEC