CENTRALNO PREZRAČEVANJE

centralno-prezračevanje

Centralno prezračevanje se uporablja za prezračevanje stanovanjskih in poslovnih stavb. V objekt se vgradi ena enota centralnega prezračevanja, iz katere se nato razpeljejo cevi po objektu do prostorov, ki jih želimo prezračevati.

Centralno prezračevanje doma

Centralno prezračevanje v zasebnem objektu mora biti projektirano in izvedeno tako, da bo nudilo čim večje bivalno ugodje. To pomeni, da bo delovalo tako, da bo na voljo vedno dovolj svežega zraka, stanovalcev pa delovanje centralnega prezračevanja ne bo motilo.

centralno prezračevanje doma

Centralno prezračevanje poslovnega objekta

Iz vidika tehnične se izvedba centralnega prezračevanja v poslovnem objektu ne razlikuje od izvedbe v zasebnem objektu. Pri projektiranju je potrebno biti pozoren na obremenjenost prostorov. Glede na potrebe po svežem zraku se predvidi moč centralne enote in potrebno število ventilov in cevi.

centralno prezračevanje poslovnega objekta

Osnove centralnega prezračevanja

Za centralno prezračevanje se odločimo, kadar želimo izvesti prezračevanje stanovanjskih ali poslovnih stavb. Izvedemo ga, kot celovit prezračevalni sistem z centralnim upravljanjem in hkrati možnostjo prilagajanja z tako imenovanimi boost tipkami npr. v kopalnici ali kuhinji. V objekt se v tehnični prostor namesti ena enota centralnega prezračevanja. Iz te enote se nato dalje razpelje cevovod do posameznih prostorov, ki jih želimo prezračevati.

centralno-prezračevanje

Praviloma so v stanovanjskih stavbah prezračevani vsi prostori. Prezračevalni sistem tako sestavljajo glavne komponente, kot so centralni rekuperator, razdelilni komori, antibakterijske in antistatične cevi z dolgo življenjsko dobo, največkrat premera 75 mm, dušilci zvoka, prezračevalne komore, in ventili. Vgradnja kvalitetnih cevi je pomembna za dolgo brezskrbno delovanje prezračevalnega sistema, saj se sistem projektira za celotno dobo objekta.

Centralno prezračevanje se vgrajuje tako v novogradnjah, kot tudi pri adaptacijah obstoječih stavb. Omeniti je potrebno, da se prezračevalni sistemi, kot je centralno prezračevanje v obstoječi in naseljeni stavbi vgrajuje redkeje. Vgradi se ga, kadar gre za celovito adaptacijo, saj le ta predstavlja precejšen gradbeni poseg, je pa vsekakor izvedljiv. Za tiste, ki bi želeli imeti v stanovanjski ali poslovni stavbi prezračevane prostore in je investicija v prezračevalni sistem za centralno prezračevanje prevelik gradbeni poseg in finančni zalogaj je za vas primerno LOKALNO PREZRAČEVANJE.

Filtri

Pomemben element prezračevalnega sistema so tudi filtri, kateri nam večstopenjsko prečistijo zrak pred vstopom v prostore. Na tak način preprečimo, da bi v prostore iz zunanjosti prenesli nečistoče, kot so cvetni in drugi prah, PM delce ipd. Glede na stopnjo filtracije poznamo več vrst oziroma gostot filtrov, in sicer: G4 filter ki je po navadi prvi filter, ki prečisti največje delce, to je večje delce od PM50. Hkrati je G4 filter pomemben da se pred poškodbami in zasičenostjo zaščiti toplotni izmenjevalec. Naslednja stopnja, ki jo imajo zadnja leta že večina naprav za centralno prezračevanje je filtracija preko F7 filtra, ki zadrži delce večje od PM 5. Ti med drugim zadržijo tudi cvetni prah. Najsodobnejši in najbolj dovršeni rekuperatorji za centralno prezračevanje omogočajo vgradnjo F8 filtrov kateri zadržijo vse delce večje od PM 1.

Centralno prezračevanje na trgu

Trg danes ponuja že veliko cenovno dostopnih in kvalitetnih naprav za centralno prezračevanje. Najbolj razširjeni rekuperatorji pri nas: Blauberg, Paul, Mitsubishi Electric, Helios, Vaillant, Aerauliqa, Dantherm, Dimplex, Nilan, Viessmann, Zehnder….. Je pa potrebno za vsak objekt izbrati optimalen prezračevalni sistem, ki zahteva nekaj izkušenj na področju centralnega prezračevanja. Rekuperatorji vprašljivega porekla so po navadi na dolgi rok slaba investicija, ki nato meče slabo luč na vse rekuperatorje.

Glavni namen pri investiciji v prezračevalni sistem, kot je centralno prezračevanje je izboljšati vaše bivalno ugodje. Centralno prezračevanje mora biti projektirano in vgrajeno tako, da se zrak usmerjeno giblje iz bivalnih (čistih) prostorov v ne bivalne (umazane) prostore. To so kuhinja, kopalnica, utility ipd. Kar pa ne pomeni, da bo v objektu prepih, ampak se ustvari »potovanje zraka«, česar naše telo ne občuti. Prezračevalni sistem za centralno prezračevanje je projektiran tako, da bo v bivalnih oziroma čistih prostorih, kot so spalnice in dnevna soba dovajalo prefiltriran svež zrak od zunaj. V umazanih prostorih kot je kopalnica, shramba, utility, kuhinja pa sesalo zrak in vonjave. Izstopni zrak ima pomembno funkcijo pri rekuperaciji, saj le ta vsebuje toplotno energijo, ki služi za proces rekuperacije zraka s pomočjo toplotnega izmenjevalca. Izmenjava toplote poteka na način kot je prikazano na spodnji sliki.

enota centralnega prezračevanja

Prezračevalni sistem za centralno prezračevanje se upravlja s pomočjo centralne komandne plošče, katero imamo nameščeno na dostopnem mestu v stanovanju. Kot opcijo že večina proizvajalcev nudi upravljanje s pomočjo wi-fi vmesnika in aplikacije.

Današnji rekuperatorji so grajeni tako, da omogočajo preprosto vzdrževanje in menjavo filtrov in so hkrati všečni na pogled. Ne gre več za velike industrijske pločevinaste škatle, kot jih poznamo iz industrijskega prezračevanja. Sodobni rekuperatorji, ki se uporabljajo v stanovanjskih in poslovnih objektih so prilagojeni, tako tehnično, kot vizualno.

Odločitev za centralno prezračevanje DA ali NE?

Ko se odločamo ali investirati v prezračevalni sistem je najbolje poiskati nasvet strokovnjaka, ki vam bo znal najbolje predstaviti celotno situacijo. V ta namen se naši zaposleni venomer izobražujejo na področju prezračevanja in verjamemo, da vam bodo znali dobro svetovati. Potrebno je vedeti, da niso samo rekuperatorji tisti, ki igrajo glavno vlogo. Je tudi ogromno ostalih dejavnikov, ki vplivajo, da bo prezračevalni sistem deloval dobro in z dolgo življenjsko dobo. Še več lahko preberete na tej spletni strani o prezračevanju.

KONTAKTNI OBRAZEC