KLIMATSKE NAPRAVE

Pri nas boste dobili celovito storitev s svetovanjem in tehnično pomočjo. Klimatske naprave lahko kupite brez montaže ali z montažo. V primeru nakupa z montažo ste upravičeni do 9,5 % davka. Pri nakupu klimatske naprave brez montaže se obračuna 22 % davek.

Nakup z montažo ali brez izberete v zavihku MONTAŽA

klimatske naprave

Stenske klimatske naprave

Stenske klimatske naprave so najpogostejša izbira pri vgradnji v bivalne objekte in manjše poslovne objekte. Nudijo najbolj univerzalno in cenovno dostopno investicijo za hlajenje in ogrevanje. Montirajo se na steno 10 do 30 cm od stropa. Najsodobnejše imajo invertersko tehnologijo, wi-fi povezljivost, stilski dizajn in varčno delovanje. Inverterske klime so zelo varčen način ogrevanja in hlajenja, kar nam predstavljata podatka SCOP in SEER.

klimatske-naprave-4

Talne klimatske naprave

Talne klimatske naprave so izbira pri vgradnji v bivalne objekte, kjer je prioriteta ogrevanje. Ker se topli zrak in se hladen zrak zadržuje pri tleh le tega najhitreje segreje z manj piša kot pri stenskih klimatskih napravah. Po navadi so manj opazne. Dobra izbira so tudi v mansardnih stanovanjih, kjer zaradi kolenčnega zidu montaža stenske izvedbe ni mogoča.

talne-klimatske-naprave

Kanalske klimatske naprave

Kanalske klimatske naprave se vgrajuje predvsem tam, kjer nam višina stropa ne dopušča namestitve stenske izvedbe ali zaradi specifične razporeditve prostorov. Največ se uporabljajo v poslovnih prostorih in v objektih, kjer želimo, da je klimatska naprava čim manj opazna. Dosegajo zelo velike pretoke zraka, kar omogoča učinkovito hlajenje tudi večjih prostorov. Z kanalskimi razvodi zraka je mogoče z eno napravo hladiti več prostorov. Lahko imajo vertikalni ali horizontalni izpih odvisno od tega, če jo vgradimo v strop ali v steno.

kanalske-klimatske-naprave

Kasetne klimatske naprave

Kasetne klimatske naprave so konstruirane za vgradnjo v spuščen strop, ki ga pogovorno imenujemo armstrong strop. Primerne so tako za poslovne kot za privatne prostore. Njihova prednost je modularnost saj omogočajo enostavno vgradnjo in minimalni poseg v konstrukcijo.

klimatske-naprave-kasetne

Splošno o klimatskih napravah

Služijo za hlajenje in ogrevanje objektov. Naj omenimo nekaj najbolj priznanih proizvajalcev klimatskih naprav. To so:

Mitsubishi Electric

Gree

Daikin

Toshiba

Klimatske naprave vidimo tako rekoč po vsem svetu in zagotavljajo varčno in učinkovito klimatizacijo prostorov skozi vse leto. Najbolj razširjene so takšne z reverzibilnim delovanjem, kar pomeni, da imajo funkcijo hlajenja in gretja. Delimo jih v štiri segmente, in sicer na bivalne namenjene domači uporabi. Potem so tukaj še klime za profesionalno uporabo. Uporabljajo se predvsem v specifičnih in poslovnih prostorih, pri velikih razdaljah med enotami ipd. V velikih objektih, kot so hoteli, nakupovalni centri in večji poslovni objekti se uporabljajo VRF sistemi klimatskih naprav. To so zmogljive naprave z tehnologijo VRF (Variable Refrigerant Flow) oziroma spremenljiv pretok hladilnega sredstva.

Za klimatizacijo stanovanjskih objektov in manjših poslovnih objektov so najbolj razširjene stenske z tehnologijo inverterja v split izvedenki. To pomeni, da sta notranja in zunanja enota ločeni in povezani z bakrenima cevema. Skozi cevi se pretaka hladilno sredstvo, ki s pomočjo kompresorja spreminja agregatno stanja. Ta proces omogoča da klimatska naprava hladi oziroma greje in pri tem porabi manj električne moči, kot odda toplotne ali hladilne energije.  Razmerje med porabljeno električno energijo in toplotno energijo imenujemo izkoristek. Stremimo k temu, da ima klimatska naprava le tega čim višjega. Višji izkoristek pomeni, da bo klimatska naprava porabila manj električne enrgije za enako oddano toplotno energijo.

Njen izkoristek pri ogrevanju je podan v vrednosti SCOP. Klimatske naprave, ki imajo SCOP višji od 3,6 spadajo v A razred učinkovitosti. Izkoristek klime pri hlajenju je podan z vrednostjo SEER. Obe vrednosti zajemata predvideno letno učinkovitost.

V poletnem času je velikokrat težava z previsoko vlažnostjo, kot s samo temperaturo. To občutimo kot sopara. Takrat klimatsko napravo za nekaj časa preklopimo v način razvlaževanja in bivanje bo mnogo prijetnejše.

KONTAKTNI OBRAZEC