Blog, novice in odgovori na vprašanja

Odgovori na vprašanja, ki vam bodo dale odgovore na dileme, ki se vam porajajo.

Pokličite nas

031 721 920

Prezračevanje - odgovori na vprašanja

Montaža lokalnega prezračevanja ne predstavlja velikega gradbenega posega v stavbo. Na mestu montaže lokalnega rekuperatorja se izvrta izvrtina ustreznega premera. Do enote lokalnega rekuperatorja se pripelje stalen dovod električne energije.

V kolikor je objekt vsaj osnovno izoliran, kar pomeni, da nima prevelikih toplotnih mostov bo vgradnja prezračevanja prav gotovo preprečila nastanek plesni. Plesen nastaja ne delih, kjer temperatura materiala pade pod tako imenovano točko rosišča. To je npr. pri 23 stopinjah in 60% vlažnosti 14,8 stopinje. To pomeni, da se bo odlagala vlaga, ki je pogoj za nastanek plesni, na vseh materialih, ki so hladnejši od 14,8 stopinje.

Kadar objekt zatesnimo in ga dodatno zapremo z izolacijsko fasado pomeni, da bo dotok zunanjega zraka minimalen. Prav tako bo odhod vlage skozi zunanje stene skoraj ničen. Plesen se po navadi ne razvije prvo zimo ampak drugo ali tretjo, saj v začetku plesen potrebuje nekaj časa za svoj razvoj. A v večini primerov brez vgradnje prezračevanja je nastanek plesni neizbežna. Svetujemo vam, da poskrbite za prezračevanje že pred njenim nastankom.

LOKALNO PREZRAČEVANJE

V kolikor bi se odločili za lokalno prezračevanje je naše priporočilo naslednje: Mitsubishi Electric Lossnay VL-50 SR2E in sicer po ena enota v spalnicah in dve varianti za dnevno-jedilniški-kuhinjski prostor. Prva varianta sta dve enoti Mitsubishi Electric Lossnay VL-50 SR2E ali ena enota VL-100 EU5-E. Lokalni rekuperator VL-100 je sicer zelo zmogljiv a nekoliko glasen že na prvi hitrosti, zato bi bil naš glas za 2 x VL-50.

CENTRALNO PREZRAČEVANJE

V kolikor imate dostopno podstrešje je smiselno razmisliti o vgradnji centralnega prezračevanja saj v tem primeru ne predstavlja velikega posega v samo stavbo. Proti podstrešju se navrtajo odprtine za prezračevalne komore. Po podstrešju se razpeljejo prezračevalne cevi in ostali elementi. Tak način omogoča tudi lažje vzdrževanje in morebitno menjavo katerih koli delov v prihodnosti. Cenovno je sicer investicija nekoliko dražja a  mislimo, da je vredna tega denarja saj glede na opis ne gre za velik poseg v stavbo.

Vgradnja klimatske naprave v pritličju bo hladila samo pritličje zaradi tega, ker se hladnješi zrak zadržuje pri tleh. V tem primeru Vam svetujemo dve varianti. Namestitev dveh notranjih enot klimatskih naprav po eno na vsako etažo in en zunanje enote. Tako imenovan multi spit sistem. Druga možnost je namestitev klimatske naprave v mansardo, v kolikor v pritličju ni prevelikih težav z vročino v poletnih mesecih.

IR paneli - odgovori na vprašanja

Vgradnja IR panelov za ogrevanje se vgradi neodvisno od centralnega ogrevanja. Ker imajo IR paneli svojo regulacijo, bo kljub centralnemu ogrevanju delovalo, kot boste vi želeli. Temperatura bo takšna kot jo boste nastavili vi.

Prebiranje odgovorov na pogosta vprašanja bodo odpravile vse dileme pri soočanju z težavami in bodočih investicijah